Kāpēc medus paliek ciets?
3. marts, 2022 pl. 16:30,
Nav komentāru
MEDUS KĻUVIS CIETS, JO TAM PIEVIENOTS CUKURS? MĪTS!
Patiesībā medus sacietēšana jeb cukurošanās ir viena no drošākajām 100% dabīga medus pazīmēm! Mēs atgādināsim pamatpatiesības par sacukurojušos jeb kristalizējušos medu. Lūk, biežāk uzdotie jautājumi:
- Kādēļ medus cukurojas?
Iemesls ir dabīgie cukuri - glikoze un fruktoze. Jo vairāk glikozes ir zieda nektārā, jo ātrāk medus kristalizējas.
- Vai ir droši pirkt sacukurojušos, cietu medu?
Protams! Sacukurojies medus būs kā papildus drošības garants, ka tas nav termiski apstrādāts.
- Kādēļ viens medus sacukurojas ļoti ātri, turpretī cits visu ziemu paliek šķidrs?
Medus kristalizācijas ātrums atkarīgs no auga - nektārs, kurā dominēs fruktoze, ilgāk saglabāsies šķidrs. Ja vairākumā būs glikoze - ātri kļūs ciets. Latvijā var ievākt gan viena, gan otra veida nektāru. Uzmanību! Šis attiecināms tikai uz termiski neapstrādātu (nesildītu, neatkausētu) medu!
- Ko darīt, ja medus kļuvis ciets kā akmens un neērts lietošanā?
Novietot trauku uz vai pie siltiem apkures elementiem (ne karstiem) un ļaut medum “atvilgt” - kļūt mīkstākam. Ja gribas pavisam šķidru medu, visērtāk būs medus trauku ievietot ūdens peldē, lēni karsēt ūdeni, un apmaisot medu izkausēt līdz šķidrai konsistencei. Uzmanību - ūdens t° ne augstāk kā +50°C, un noteikti medus jāapmaisa!
Ja radušies jautājumi par medu, tā izcelsmi vai cukurošanos, noteikti jautā savam biškopim vai medus pārdevējam – viņš zinās atbildes!